Steyr 680

In 1973 werd onze truck van het merk Oostenrijkse merk Steyr geproduceerd. Hij heeft tot het jaar 2003 dienst gedaan in het Zwitserse leger. Met z’n krachtige motor kan hij zich makkelijk voortbewegen in de ruige gebieden die de Zwitserse Alpen herbergt. Met zijn enorme hijskraan (bouwjaar 1981) fungeerde hij als onderhoudswagen voor onder andere het Zwitserse afweergeschut. Na een aantal jaar stil te hebben gestaan in een Duits weiland hebben we hem met slechts 36000 “op de teller” overgenomen om met ons te toeren langs de Nederlandse festivals.

 

Het merk Steyr begon oorspronkelijk als wapenfabriek, maar vanaf 1920 begonnen ze met de productie van auto’s. Vanaf 1929 heeft Ferdinand Porsche voor Steyr gewerkt als ontwerper van destijds moderne modellen. In 1934 fuseerde Steyr met Austro-Daimler en Puch en werd het Steyr-Daimler-Puch. Gedurende de tweede wereldoorlog was Steyr één van de eerste fabrieken die ging werken met dwangarbeiders uit het concentratiekamp Mauthausen. Onder leiding van diezelfde Porsche werden er met name legervoertuigen geproduceerd.

raupenschlepper-ost
Steyr Raupenschlepper-Ost

 

Na de oorlog kwam de nadruk te liggen op de bouw van personenwagens, scooters, brommers, fietsen en met dieselmotoren uitgeruste vrachtwagens, bussen en tracktoren. Tegenwoordig worden er alleen nog maar tracktoren geproduceerd.

Technische gegevens van onze Steyr:

TYPE: 680

BOUWJAAR: 1973

MOTOR: DIESEL

VERBRUIK: 1 OP 5

TANK: 120 LITER

TOPSNELHEID: 80 KM/H

GEWICHT: 8600 KG

AANDRIJVING: 4X4

KRAANLAST: MAXIMAAL 2000 KG

BIJNAAM: GRILLMEISTEYR